Gluren bij de buren
ZONDAG 15 oktober 2017
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgnVhNx3oNGLKS32gDIxI5N2S1zTteKnUj3Ff0tNA3tfjZlIBgl1oLXQ-GnNbRxrxPA73cYLnO0XtjX2kL2Z6NOohlOincFtQe54_bWSfGCH2aYtEsR-DFyGdEKnyXn8AEFzMQLlo8X4FPK/s320/V3.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhAG9ETBKRahWFGhCSgVpY8AJ8cHoNHjBz_AVbZsJgYKwIBbOrP0XFoWtz45KFdWbP1J3WHMssfizcmLl3hSF3VnmSCoDTzRW7mowQ4Hf3i_IKS9TbU6XK2TAQtsrgz1RCcWxLeyl_xuVSs/s200/V2.jpg)
De gemeenschappelijke veiligheidszone is een belangrijke toeristische bestemming in Zuid-Korea. Voordat je de DMZ mag binnengekomen, wordt een briefing gegeven, waarbij je als toerist een document moeten ondertekenen waarin wordt gemeld: "Het bezoek aan het JSA in Panmunjom in vijandig gebied kan mogelijk leiden tot verwonding of dood als een direct gevolg van vijandelijke acties”. Beide landen zijn immers officieel nog met mekaar in oorlog en het is maar dat je het weet. Nadat ons paspoort gecontroleerd werd en handtekeningen werden gezet, komen we om half negen aan de Unification Bridge toe. Deze brug (die ook wel de Bridge of Freedom of Imjingak, 임진각 wordt genoemd) ligt over de Imjin-rivier. Tot 1998 was dit de enige doorgang die werd gebruikt om van noord naar zuid te geraken. Vandaag is de brug gesloten en wordt ze enkel nog symbolisch als ‘verbinding’ gebruikt tussen beide landen. Op éénmaking van Korea kunnen we met Kim Jung Il in het Noorden en Trump in Amerika overigens nog lang wachten.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhLuWHY0X0lW_gyjaRPMtmUSRbVzeMY2eLwtr8O224090jaI1tVRMAmhyCSn2ssUBoRRqjZQO0lUKpBfdA-ushuRrA0kxyvUnMRIGVj9tUbKLtD-xYsZl9Rf5tcaWvPSdnQNNzTpbSL0iqO/s200/V11.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgeVUikeUviCmGENUo01BOn9x1lw2-Zak8-4At0WTOLdFdcmGxKVD63XXlHipiq9pKH7scw0QCllUnoVuV13ctwnTyhXmQgXRl_h5JeQAHbwT6kSCNJCSy1IWj6ATmogve2zK0FbOzuRiw4/s200/V4.jpg)
Na een zicht op de bergen in Noord-Korea, de overblijfselen van de laatste spoorlijn tussen beide landen en diverse (nogal vaderlandslievende) informatieborden stappen we terug de bus in. We rijden verder tot ‘The Third Tunnel of Agression’. Deze tunnel is één van de vier tunnels die Noord-Korea in de jaren ’70 bouwde om Zuid-Korea ondergronds binnen te vallen (en die allemaal ontdekt werden). Je kan de tunnel met een toeristisch treintje bezoeken. Omdat het treintje betalend was, gingen wij te voet. Veel meer dan 1500 meter naar beneden en naar boven was het niet. Ik kan wel zeggen dat ik minstens 500 meter Noord-Koreaans grondgebied ben binnengedrongen (onder de grond weliswaar). Nabij de tunnel is een nogal toeristische beeldentuin aangelegd (verplichte kost). Met de bus gaan we daarna naar het Dorasan Train Station. Het treinstation uit 2002 ligt op een directe, maar gesloten treinverbinding tussen Noord- en Zuid-Korea. Nu is het de eindhalte (56 km van Seoul) van de Gyeongui-lijn. In het station (dat een toeristische attractie op zich is geworden) krijgen we een introductiefilmpje over de DMZ en het Dora Train Station. De lofzang over het Zuid-Koreaanse leger maakt ons niet meteen wijzer. Wel leuk om weten dat heel de DMZ (wegens ontoegankelijk) eigenlijk een groot natuurreservaat is met veel Aziatische zwarte beren of Kraagberen (Ursus thibetanus). Naar het schijnt loopt er af en toe wel eens een beer op een landmijn in de DMZ. Van het station gaat het naar Dora observatory op de Dora-berg (of Dorasan in het Koreaans). We staan op 200 meter van de grens met Noord-Korea, dichter kan je niet geraken. Het observatorium is een betonnen uitkijkplatform in camouflage-kleuren én met vaderlandslievende opschriften. Op het platform kan 500 (!) man staan. Door verrekijkers kan je naar Noord-Korea kijken. Het is ‘graaf’ om hier te staan, maar allemaal behoorlijk surreëel. Ik heb zicht op een Noord-Koreaans propagandadorp in de DMZ. We zien er Noord-Koreaanse soldaten in formatie opgesteld staan naast grote gepantserde wagens, vlaggen en vaderlandslievende opschriften van de DPRK. Je kan zelfs kijken tot de stad Keasong (met een kleine 200.000 inwoners). Ik zie hoge appartementsgebouwen geconcentreerd per kleur. Volgens onze gids heeft het te maken met sociale klasse van de inwoners, waarbij ambtenaren in deze of gene kleur van blokken wonen, arbeiders in een andere kleur van blokken, edm. Als je overigens genoeg geld of tafel legt en vooral de juiste referenties hebt, kan je de DPRK bezoeken: https://koryogroup.com/tours/
Reacties
Een reactie posten