Massa(tempel)toerisme
DONDERDAG 5 oktober 2017
Gyeongju is een klein stadscentrum omgeven door tal van tempels en grafheuvels. Omdat we gisteren zowat alles in het stadscentrum van Gyeongju hebben bezocht, gaan we vandaag voor Gyeongju's bekendste tempel: de Bulguska-tempel (불국사). Deze tempel ligt buiten het centrum, op de hellingen van de berg Toham. Het is momenteel de hoofdtempel van het 11e district van de Jogye Orde van Koreaans Boeddhisme. In de tempel zijn zeven zgn. nationale schatten van Zuid-Korea te zien, waaronder twee stenen pagoden, de blauwe wolken brug (Cheongun-Gyo) en twee Boeddha-vergulde beelden. De tempel uit 528 NC wordt beschouwd als een meesterwerk van de gouden eeuw van boeddhistische kunst in het Silla- koninkrijk (en is daarom ook UNESCO-werelderfgoed). We zijn al vroeg op locatie, maar het tempelcomplex wordt overspoeld door Koreaanse tempelgangers. Het feit dat het vandaag de belangrijkste feestdag van de Chuseok(week) is, zit daar ongetwijfeld voor iets tussen. De Koreanen komen hier massaal om hun voorouders te eren en offergaven te brengen. Honderden, misschien zelfs een duizendtal Koreanen staan in/voor de tempel en op het tempelplein. Beetje moeilijk om hier vandaag de Westerse tempeltoerist uit te hangen. We besluiten niet te lang te blijven hangen (het is hier wel keimooi) en door te reizen naar onze volgende stop, het Gyochon traditional village (경주 교촌마을), een soort van openluchtmuseum (zoals ik in Seoul ook al een oude hannok village bezocht).
Dit leegstaand dorp geeft een kijkje in het leven van de Gangneung Choi-groep of clan. De Choi-familiegroep telde ooit een half miljoen leden, die vroeger in dit soort van traditionele dorpen woonden. De familiestam is vandaag niet meer zo groot en telt slechts nog een kleine 150.000 leden. Elke Koreaanse familie behoort tot een clan of familiegroep. Ik ken het concept van de clans vanuit bv. films die zich afspelen in Schotland. Maar clans en clangeschiedenis is iets wat in Korea nog zeer sterk leeft. Zie: https://koreanclans.com/home/ gangneung-choi-clan/ Koreanen hechten oa veel belang aan rang en stand. Tot welke clan je behoort door middel van verwantschap en afstamming (en dan heb ik over de hoge(re) clans) maakte in het historische Korea dat je voor bepaalde jobs een voetje voor hebt. En nog steeds… Ik vraag me af tot welke clan ik als ‘Josten’ behoor. In tegenstelling tot in de Bulguska-tempel is hier geen kat te bespeuren.
Na terugkeer in Gyeongju horen we van Mister Kim (onze hostelmanager) dat er ter gelegenheid van Chuseok een traditionele avondmarkt is in het dorp inclusief optredens. Het lijkt wel of de tempelgangers van vanochtend hier ook allemaal verzamelen hebben geblazen. Het is er dus druk! We worden ondergedompeld in de mensenmassa én traditioneel Koreaans eten en muziek.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhSFqNrgAGR0s2d-xZ18z4pESx5zrR1jMAB7EODkhNrgR4trP3m5uF3Y9_zM7t8Zn0zQypL3JxtYN8DNhwEJVrzzE3wbzXPxd9TgXmGEsL3tIuHRrHYW343gBMd3oaC_3UHA6Rl6CRk6uI-/s200/T2.jpg)
Reacties
Een reactie posten