De Para's van Tielen

ZONDAG 17 september 2017
Als studente politieke wetenschappen én als uitwisselingsstudent, ben je haast verplicht om de huidige politieke achtergrond in Korea te kennen. Daarom bezochten we vandaag het Korea War Memorial (전쟁기념관), in het Yongsan-district. Een gigantisch groot (en gratis) museum over de geschiedenis van de Koreaanse oorlog en zijn gevolgen voor het huidige Korea. De oorlog begon in 1950 met een aanval van het noorden (gesteund door China) op het zuiden (gesteund door de Verenigde Naties olv de VS) en eindigde in 1953 met een wapenstilstand. De oorlog was een gevolg van de bezetting van Korea door Japan in 1910 waarbij na WOII het noorden bezet werd door de Sovjets en het zuiden door de Amerikanen. Het museum is echt de moeite.  Al is de toon zeer chauvinistisch (op het terrein rondom het gedenkteken zijn er luidsprekers die patriottische berichten uitzenden) en wordt de oorlog tegen het communistische noorden toch (een klein beetje veel) verheerlijkt. Je voelt wél een grote dankbaarheid voor de landen die kwamen meestrijden en voor de Amerikanen in het bijzonder. Er vochten ook Belgen mee in het conflict. Van de 3.100 Belgische vrijwilligers sneuvelden er 101. Het 3de bataljon Para van Tielen voert vandaag de tradities van het Belgisch Korea bataljon. 

Na uren ronddolen in het museum (er worden 13.000 artikelen getoond) zijn we toe aan iets totaal anders en besluiten naar Ihwa Mural Village te gaan. Ik ben er vorige week al geweest, maar ga ik er met plezier terug naar toe. Bovendien was het bijna avond en zouden we er kunnen genieten van de zonsondergang. Om Ihwa Mural Village binnen te geraken, moet je een aardig stukje wandelen langs de Hanyangdoseong (서울 한양도성). Een oude stadsmuur die werd gebouwd in 1396 onder het regime van Koning Taejo (stichter van de Joseon-dynastie). Ik voelde me weer even niet in miljoenenstad Seoul. Deze stad zit duidelijk vol met verborgen hoekjes én verrassingen. De muur is (nog) ruim 19 km lang en loopt langs de bergen/heuvels rond Seoul (Baegaksan, Naksan, Namsan en Inwangsan). Het stuk van de stadsmuur dat wij aflopen, wordt omgeven door het Naksan Park (낙산공원). Eens op het hoogste punt van het park (125m) worden we beloond op een prachtig uitzicht over de stad, zonsondergang inbegrepen. Vanop het hoogste punt in het park kijk je uit op het Bukhansan National Park. Het staat vast, daar gaan we de volgende keer naar toe.

Wanneer we ronddoolden in de straten in Ihwa Mural Village, komen we nauwelijks iemand tegen, op een paar oude Koreanen en katten na. Van rust gesproken. We testen Koreaans straateten uit (lees: gefrituurde kippenboutjes, dim sums, en ook ‘dingen’ die ik niet ken van bij ons) Omdat het hier zo mooi is, besluiten we nog even weg te blijven uit het hectische stadscentrum.





  















Reacties

Populaire posts van deze blog

Piet Huysentruyt

Pap

Astrid Josten 2.0