Brabançonne

WOENSDAG 20 september 2017

Omdat de Korea University (KU) het welzijn van haar studenten belangrijk vindt, werken ze hier met buddies. Elke buddie vangt 10 buitenlandse studenten op na aankomst aan de unief. Omdat ik later ben aangekomen dan KU verwachtte (ik miste de instapweek), had ik mijn buddie nog niet ontmoet. Ze wilde me wél graag zien, dus gingen we vandaag samen lunchen (met de andere studenten die ze opvolgt). Lunchen, dan verwacht je iets licht. Duidelijk niet. We aten andong jjimdak (안동찜닭). De naam betekent letterlijk ‘gestoomde kip van Andong’. Het is populair bij studenten owv de overvloedige porties (het is een gerecht dat je deelt) én de prijs. De kip wordt bereid in een bouillon met een hele knoflook, ui, gember en groene pepers (cheongyang gochu, 청양 고추) die het gerecht zijn specifieke smaak geven. Dan gaan er nog shiitake, wortels, spinazie, komkommers en noedels bij (in combi met aardappelen die hier als groente worden gezien). Overheerlijk, maar toch een beetje te veel van het goede voor een lunch. En, ik ben weeral wat Koreaanse 'vrienden' rijker. 


 Na enkele lessen in veel te warme lokalen en wat getokkel aan mijn groepswerk, is het weeral tijd om te eten. Ik doe hier precies niets anders. Vanavond ga ik uit eten met mijn Portugese kotgenoten. We gaan voor ‘chicken and beer’(in het Koreaans chimaeg). Hoewel het internationaal klinkt en ik dus min of meer Europees fastfood verwacht, is het fastfood korean style. Voor de Koreanen is spicy, krokant gefrituurde kip (maekju) in combi met een halve liter bier (chi) een match made in heaven (chi + maekju = chimaeg). Ik ben een fan (van de spicy kip).

Niet dat het moet, maar ik ontmoette vandaag tijdens ons avondeten de allereerste Belg hier. Een Waals-Brabander uit Waterloo. Hij begon spontaan de Brabançonne in het Nederlands te zingen. Later blijkt dat het enige Nederlands te zijn dat hij kan. Dan maar verder in het Frans. Heel wat gezever van Hollanders, Portugezen en de Belg verder (halve liters bier, weet je wel) besluit de groep nog te gaan feesten. Ik ga terug naar het guest-house. Ik kan morgen -als Chinese vrijwilligster- beter fris zijn voor de presentatie van ons groepswerk. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Piet Huysentruyt

Pap

Astrid Josten 2.0