Knoflookadem

MAANDAG 18 september 2017
Sinds Wouter en ik aan de VUB studeren, is deelnemen aan de autoloze zondag in Brussel een prille traditie in ons gezin. Er is die dag veel te doen en te ontdekken in Brussel met de fiets (naast de stad zélf). Zo ook gisteren, klein detail…Ik zit in Seoul.

Wil dat toch lukken dat gisteren op de Grote Markt Folklorissimo 2017 doorging met Zuid-Korea als eregast (hoe dat ze het verzinnen). Naast de eetstandjes met de Koreaanse klassiekers (mama en papa kochten een halve kilo Kimchi) en een infostandje over de Olympische Winterspelen in Pyeongchang was er ook een fotostand waar je je kon laten fotograferen in een Hanbok, een traditionele Koreaanse jurk. Typisch voor Hanbok-jurken zijn de felle kleuren en de strakke lijnen zonder zakken. De jurken zijn opgebouwd uit meerdere lagen. Hanbok refereert naar de kleren uit de Joseon-periode (14de tot 19de eeuw), maar wordt vandaag de dag nog steeds gedragen bij (familie)feesten, diverse officiële gelegenheden en traditionele festivals. In sommige wijken in Seoul (zie mijn berichtje over Insa-dong) is dit ‘casual’ kledij en zie je er veel zo rondlopen.

Je kon in Brussel ook op de foto met de mascottes (in het klein) voor de Olympische Winterspelen van 2018 in Pyeongchang: Soohorang, een witte tijger en Bandabi, een Aziatische zwarte beer. De kleur van de witte tijger (voor de Koreanen een heilig dier) verwijst naar de Winterspelen. De beer is het symbool van Gangwon, de provincie waar de Spelen zullen doorgaan. Om de boel in Brussel af te sluiten, speelde een Koreaanse muziekgroep (Akdan Gwangchil, 악단광칠) hedendaagse versies van Koreaanse folkmuziek waaronder hun grootste ‘hit’: NanBongGa(난봉가. Je kan ze vinden op you tube: https://www.youtube.com/watch?v=1k2x17d3aAY en zijn naast redelijk geschift ook redelijk populair (heb ik me laten vertellen):https://www.youtube.com/watch?v=QyXJ_8S-0-Q.
Koreanen zijn trouwens zoals eerder vermeld altijd in voor een feestje.


Over kimchi gesproken. De prijs van mijn kot omvat ‘kost en inwoon’. De huisbaas zorgt ervoor dat er steeds een aantal basisproducten in de voorraadkast zitten: eieren, droge rijst en kimchi. De eieren worden door de huisbaas gerantsoeneerd. Want hoewel we met 25 in het guest-house zijn, krijgen we per dag maar drie (3) eitjes voor de hele bende. Kimchi is gefermenteerde Chinese kool met radijs, lenteui, sesam, gember, zout en vooral héél véél look. Je kan het vergelijken met onze zuurkool (gefermenteerde witte kool), alleen is Kimchi voor de Koreanen een basisproduct. Ze eten het veel (om niet te zeggen bijna altijd) en in de meest diverse combinaties. Daarom dat een vol metrostel wel eens ruikt naar knoflookadem. In veel Koreaanse huishoudens vind je zelfs een speciale kimchi-koelkast (김치냉장고). In tegenstelling tot de eieren, is er in ons guest-house nooit te weinig kimchi.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Piet Huysentruyt

Pap

Astrid Josten 2.0