Mr. Boeddhastic say me fantastic 2

Zondag 12 november 2017

De wekker gaat om vier uur in de ochtend….doet dat efkes pijn. Uitslapen in het weekend hoeft niet per se voor mij, maar zo vroeg opstaan ook weer niet. De dag in het tempel begint om 04:15u met de ochtendbel, gevolgd door meditatie, ontbijt, en nog een laatste infosessie. Om kwart na vier stipt worden we verwacht om met een houten balk een gigantische boeddhistische gebedsklok te luiden. De klok dient om de omwonenden wakker te luiden. De monniken deden dit vroeger tot wel tien minuten lang. Ook hier wijzigt de Koreaanse maatschappij. De omwonenden waren hier niet langer mee gediend en de monniken hebben zich moeten aanpassen. Nu wordt de klok nog slechts vijf keer symbolisch geluid, kwestie van de boeddhistische traditie in ere te houden.

Na de ochtendceremonie worden we verwacht in de tempel voor de ochtenddienst. Op het gezang van de monniken moeten we 50 keer de 'prosternatie' doen (buigen, knielen, rechtstaan en de tel bijhouden mbv een gebedssnoer). Echt niet te onderschatten. Mijn spieren verzuren helemaal van deze boeddha-fitness. En zeggen dat ik elke dag naar de gewone fitness ga. Ik bijt op mijn tanden en volbreng de ‘taak’ zoals het hoort. Je moet weten dat monniken tijdens de boeddhistische jaarkalender wel zes maanden lang dagelijks tot 250 'prosternaties' doen, plus nog eens 2 uur zen-meditatie (in lotushouding). Ik heb al verzuurde spieren na amper 170 prosternaties (vandaag en gisteren) en één uurtje meditatie. Mijn respect voor de monniken groeit alleen nog maar meer. Zo’n gebedssnoer heet overigens een Mala en bestaat meestal uit 108 kralen. Kan ook een ander aantal kralen zijn, vaak deelbaar door 9.

Om 7 uur staat ons het ontbijt te wachten. Samen met Eva, het Nederlandse meisje dat ik heb leren kennen, dromen we over de lekkernijen die Sinterklaas weldra voor ons brengt?? Van chocolade over pepernoten tot marsepein. Het water loopt ons al in de mond. Ons hongerke maakt dat we ook dromen van een westers ontbijt: brood, spek met ei, vers fruit. We hadden beter moeten weten: het ontbijt is weliswaar zeer uitgebreid, maar wél vegetarisch. Vegetarisme is in het boeddhisme overigens niet verplicht. Het doden van een levend wezen gaat wel in tegen de voorschriften waar elke boeddhist zich aan moet houden. Maar het eten van vis of vlees is geen probleem. Het boeddhisme werd in de 4de eeuw na Christus in Korea geïntroduceerd vanuit China. En is er vandaag de dag samen met het christendom de belangrijkste godsdienst. Het tempelverblijf leerde me dat er sterke landelijke en regionale verschillen zijn in boeddhisme (lees: verschillende stromingen en strekkingen). De tempel waar we verblijven, is de hoofdzetel van de Jogye-orde (https://en.wikipedia.org/wiki/Jogye_Order). Deze zou het meest representatief zijn voor het traditionele Koreaanse boeddhisme (https://en.wikipedia.org/wiki/Korean_Buddhism#Seon). Ik onthou vooral dat de kloosterlingen niet meteen een luxueus of makkelijk leven leiden. Het leven als kloosterling vraagt onthechting, van het wereldse leven, maar ook van je sociale omgeving (lees: familie en vrienden). Een leven zonder familie en vrienden kan ik me niet voorstellen. Maar ik ben dan ook geen kloosterling.  






Reacties

Populaire posts van deze blog

Piet Huysentruyt

Pap

Astrid Josten 2.0