Rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan

Maandag 13 november 2017

Na het weekend voel ik me helemaal ZENtastic voor een nieuwe week aan de unief. Maar wordt meteen geconfronteerd met de dagelijkse realiteit. Op KU wordt gewerkt met midterms. Daar zit ik nu volop in. Tijdens de midterms is er geen periode van rust. Projectopdrachten, presentaties en papers blijven binnenstromen. Ook voor ons exchangestudenten. Deze week heb ik een paper en een presentatie af te werken. We worden ongewild helemaal ondergedompeld in de Koreaanse prestatiecultuur. De midterms geven ook aan de eindmeet stilaan in zicht komt. Het eerste semester aan KU loopt van 1 september tot 23 december ek. Nadien hebben de Koreanen twee maanden vakantie. Begin maart start dan het tweede semester, dat eindigt in juni 2018. In totaal hebben de Koreaanse uniefstudenten dus vier maanden vakantie. Licht verschil met onze Belgische universiteiten. Vakantie is in Zuid-Korea bovendien een relatief begrip. De meeste studenten spijkeren zich tijdens vakanties bij of bereiden zich (vollen bak) voor op de vakken van een volgend semester of academiejaar. Van ‘summer loss’ (het vergeten van leerstof) en verminderde leerprestaties door een lange vakantie hebben Koreaanse studenten waarschijnlijk geen last. Ik hoor hier geen discussies over schoolvakanties die door ouders en pedagogen als (te) lang worden ervaren.

Samen met Justine en Esra, de twee andere VUB-sters in Seoul (1ste Master Economie), zoek ik voor de verandering een ander koffiecafé om te studeren. Keuze te over in onze universiteitswijk. Zoals gewoonlijk zitten de cafeetjes vol met blokkende Koreanen. Na een middagje blokken, ga ik met hen naar Seoul Forest (http://english.visitkorea.or.kr/enu/ATR/SI_EN_3_1_1_1.jsp?cid=789696). Ik ben hier een tijdje geleden al met de Canadese Katherine geweest (zie mijn blog ‘Bokrijk’ van zondag 24 september). Toen interesseerden de gratis appels ons het meest. Vandaag komen we voor de zonsondergang. Seoul Forest compenseert onze drukke studieagenda. We zijn én op tijd voor de zonsondergang én een prachtig uitzicht over Seoul en de Han River. Op stap gaan met Justine en Esra zonder eten, dat kan niet. We zijn alle drie Bourgondiërs en houden van lekker eten. We gaan voor Dak-Galbi (닭갈비) spicy stir-fried chicken (https://www.youtube.com/watch?v=sVq9l0VsXLw). Een traditioneel Koreaans gerecht met in gochujang (chilipasta) gemarineerde kip bereid met zoete aardappelen, kool, perillabladeren, lente-uitjes en tteok (rijstwafel). Zoals bijna elk Koreaans gerecht, superpikant. Haal die zakdoeken en liters water al maar boven.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Piet Huysentruyt

Pap

Astrid Josten 2.0