Kleine wasjes, grote wasjes

VRIJDAG 27 oktober 2017
In mijn blog van 19 oktober zat ik nog te stoefen over hoe warm het was voor de tijd van het jaar. We liepen nog rond in rokjes en sandalen. Korte periode van plezier. Amper een week later vriest het al twee dagen stenen uit de grond en loop ik rond met dichte schoenen en een sjaal. Ik had me er eigenlijk aan kunnen verwachten voor de tijd van het jaar. Toch voelt die eerste koude echt vreselijk. Koreanen hadden gelijk, ik voel de koude lucht al in mijn botten bijten. Het Koreaans schiereiland kent verschillende klimaatzones, maar het overgrote deel kent een (warm) landklimaat dwz extreem warme zomers en zéér koude winters met noordelijke, heel koude, ijzige winden (zelfs vanuit het verre Siberië). Maar, ik ga niet klagen. De zon schijnt vandaag en de lucht is blauw. Het kan erger. Blauwe lucht is (door de smog) een zeldzaamheid in Seoul. Zon en blauwe lucht maken dat onze outfits iets luchtiger worden dan voorzien. Ik ga de deur wél uit met een dikke sjaal, maar voel wel dat handschoenen nog niet sociaal aanvaard zijn (niet dus). Ondanks de koude loopt de straat loopt trouwens nog vol Koreaanse meisjes in korte, zomerse rokjes en jurkjes. Goed zot. Ik vraag aan mijn Koreaanse klasgenoten waarom. Excuus is dat de koude lucht goed is voor de bloedsomloop (oke, dat snap ik), dat lange broeken niet echt schattig zijn, maar vooral dat de Koreanen de zomer(mode) zo lang mogelijk willen doen duren.

Het studentenleven is niet altijd even vrijblijvend. Omdat hotel mama op meer dan 9000 kilometer ligt, moet ik alles lekker zelf doen... Wassen, plassen, stofzuigen, je kent het wel. Niet bepaald de fijnste klusjes, maar ze moeten ook gebeuren. Het is allemaal relatief, want ik moet enkel mijn (piepkleine) slaapkamer onderhouden. De gemeenschappelijke delen van het guest-house (keuken, eetruimte, traphal, terras, ..) worden voor ons gepoetst.
Omdat elke ‘kuisvrouw’ recht heeft op ontspanning, trek ik na de poetsbeurt van mijn kamer met Katherine en Coline naar de Han rivier. De Han-gang is de op drie na langste rivier op het Koreaanse schiereiland. Hoewel het geen lange rivier is (minder dan 500km tussen bron en monding) is de benedenloop opmerkelijk breed. Binnen de stadsgrenzen van Seoul is de rivier meer dan één (1) kilometer breed. In Seoul is de rivier omzoomd met voet- en fietspaden, parken en streetfood-standen. Voor de inwoners van Seoul zijn de oevers van de Han, na Namsan Mountain met de N Seoul Tower, de mooiste locatie om te verpozen in de stad. Dat is ook de reden waarom wij hier zijn. Je vindt hier in het volgebouwde Seoul een horizon, een gevoel van ruimte én rust. We zetten ons met streetfood aan het water en genieten van de passerende boten. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Piet Huysentruyt

Pap

Astrid Josten 2.0