Mul jomjuseyo
Woensdag 22 november 2017
Het zonnetje schijnt. De Canadese Katherine en ik besluiten om na de les eens niet achter onze boeken te kruipen. We hebben nog niet geluncht en besluiten om met Bard, een Noorse en Marco, een Italiaanse studiegenoot naar Namdaemun-markt te gaan (http://english.visitkorea.or. kr/enu/SHP/SH_EN_7_2.jsp?cid= 273760). Namdaemun-markt ligt op een half uurtje van de unief, in het centrum van de stad. De markt is vernoemd naar de gelijknamige zuidelijke toegangspoort in de stadsomwalling. De (gerestaureerde) stadspoort staat er nog. De stadsomwalling werd door tijdens de Japanse bezetting afgebroken. Ik was hier nog niet eerder. Het bijzondere aan deze markt is dat ze ‘s nachts open is. Ze gaat open om 11:00u ‘s avonds, om te sluiten om 5uur in de namiddag (de dag nadien dus). Namdaemun-markt is de optelsom van allemaal aparte winkelcomplexen die organisch gegroeid zijn rond het kloppende hart, een grote markthal (http://english.visitkorea.or. kr/enu/SH/SH_EN_7_4.jsp?cid= 708361). Met een beetje fantasie heeft deze hal wel wat weg van de Boqueria-markt in Barcelona. Markt en publiek zijn zeer divers. De Koreanen komen er omwille van het gevarieerde aanbod aan traditionele Koreaanse producten (van eten, klederdracht, keukengerei tot theeservies) én al dan niet buitenlandse luxeproducten (brillen, schoenen, cosmetica, …). Toeristen komen er om de Koreanen te zien shoppen op de meest onmogelijke uren, de sfeer en vooral voor mogelijke ‘koopjes’.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgssiDZmuMU1G1tLUT1KrJBzfqJZgEa9UYEHcPUAD4BqW0lTjsc5i1sK08TzsmZw9bi5waGsg4lE2gE7-Z3TbzL7KUj_UjOBR7RyVQ2CWZsYtnUaiws4iXxNe9kxLcp6l9pRaravWSr6ZiV/s200/NM2.GIF)
Eten doen we in het begin vooral met de ogen. De rare mix van geuren op de markt zet ons niet direct aan om in de Koreaanse tapas te vliegen.
Na een half uurtje wandelen, hebben we alle vier een reuzehonger. Gewoon, alleen al van naar het eten te kijken. We gaan éérst voor Kimchi-pannenkoeken. Kimchi-buchimgae ( 김치 부침개 ) ook bekend als Kimchijeon (김치전). Deze pannenkoeken hebben fijngesneden, gefermenteerde Chinese kool als hoofdbestandeel. Meestal wordt daar nog varkensvlees doorgedraaid. Verder gaat er nog jeotgal in (een soort van zoute visssaus) en ‘Kimchi-powder’ (Gochugaru of Koreaans peperpoeder). De pannenkoeken krijgen hun typische rode kleur door pekel (afkomstig van het fermentatieproces van de kool) door het beslag te draaien. Het eindresultaat is een hartige, maar vooral supervurige pannenkoek (https://www.maangchi.com/ recipe/kimchijeon) ). Ik at dit al eens eerder (zie mijn blog ‘Feeling hot, hot, hot’ van 2 november). Ondanks het feit dat geen van ons Koreaans spreekt, lukt me het me vlot om de snack te bestellen. Kimchi-pannenkoek is in het Koreaans gewoon ‘Kimchi-pancake’ (haha). De eerste hap is altijd lichtjeszuur, maar overheerlijk. Na onze kimchi-pancake worden we door andere Koreaanse verkoopsters naar hun eetkraampjes gelokt. Zo ontdekken we dat Namdaemun-markt vooral bekend is omwille van Kalguksu (een soort noedelsoep, https://mykoreankitchen.com/ kalguksu/) en de gelijknamige ‘soepstraat’. In deze ‘Kalguksu-alley’ vind je het ene soepstalletje naast het andere (http://english.visitseoul. net/tours/Namdaemun-Markets- Galchi-Jorim-Alley--Kalguksu- Alley1_/12144)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgeNUQrR48zfsK-Cz7RQGnIL7vro0pLzAJEiWqFtmP_-h92coovBx4Muapz2hPGn4Ty3uftIdM5gPHgGc5B3DKHNgH-ozEh6agNfqYubFWJNX1DZJkbVU_rZIPjltQPKo7uIeG1sbIB443B/s200/NM3.GIF)
Na de markt hebben we met tien andere Erasmusstudenten afgesproken om samen in Anam te gaan eten. De Waalse-Brabantse Anthony nodigde ons in Crimsonhouse uit om daar eerst te komen aperitieven. Zijn vriendin (die vorige week op bezoek was) bracht vanuit Belgie niet enkel chocolade mee (zie mijn blog ‘Tu parles bien français pour une fille flamande’ van 16 november), maar ook Franse kaas. Zalig om na vier maanden nog eens de smaak van echte kaas te mogen proeven. De Koreanen kennen en maken wel kaas, maar veel smaak of smaakvariatie heeft Koreaanse kaas niet. Na het aperitief gaan we voor Galbi (갈비). Deze rundsribbetjes moet je zelf bakken op een grill in je tafel. Je eet ze door er een ‘ssam’ van te maken. Een soort van wrap met slabladeren (perilla wordt er ook voor gebruikt, https://nl.wikipedia.org/wiki/ Shiso_(plant), ssamjang (een pittige kruidenpasta), gegrilde knoflook, sojabonenpasta en (er nog eens bovenop) chili-pasta. Om je vingers af te likken, maar superpikant (mul jomjuseyo, water alstublieft).
Na een half uurtje wandelen, hebben we alle vier een reuzehonger. Gewoon, alleen al van naar het eten te kijken. We gaan éérst voor Kimchi-pannenkoeken. Kimchi-buchimgae ( 김치 부침개 ) ook bekend als Kimchijeon (김치전). Deze pannenkoeken hebben fijngesneden, gefermenteerde Chinese kool als hoofdbestandeel. Meestal wordt daar nog varkensvlees doorgedraaid. Verder gaat er nog jeotgal in (een soort van zoute visssaus) en ‘Kimchi-powder’ (Gochugaru of Koreaans peperpoeder). De pannenkoeken krijgen hun typische rode kleur door pekel (afkomstig van het fermentatieproces van de kool) door het beslag te draaien. Het eindresultaat is een hartige, maar vooral supervurige pannenkoek (https://www.maangchi.com/
Reacties
Een reactie posten