Overschotjessoep
Dinsdag 28 november 2017
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiStGu5wu6QzuOGmnD0XTPLmLzw2ffweCDv-kA53GkvMDf7m3cZ5edC2NiLcgD1RM4lNS947cnimKhHpA2BsgPHZoR7_QNTdUFc1HoEEjkWnTdrG00ASK5z1-FTqXsrKIehazJnkpcsgevB/s200/KT2.jpg)
Vandaag ga ik na de les naar goede gewoonte met de Canadese Katherine in een koffieshop studeren. Als verdiende ontspanning gaan we nadien nog naar National Folk Museum of Korea(http://english.visitkorea.or. kr/enu/ATR/SI_EN_3_1_1_1.jsp? cid=268152). Klinkt een beetje raar om in de avondlijke uren nog naar een museum te gaan. Maar, musea zijn in Seoul vrij laat open, veelal gratis, s’avonds mooi verlicht en hierdoor reuzegezellig. Je vindt er trouwens volop studenten die een rustige plaats zoeken om te studeren. Het nationale folk museum is gesitueerd in het Gyeongbokgung Palace (http://english.visitkorea.or. kr/enu/ATR/SI_EN_3_1_1_1.jsp? cid=264337). We bezochten het paleiscomplex al eerder, maar het museum er in nog niet (zie mijn blog Smells like Belgium van 16 september). Het folkmuseum heeft drie vaste tentoonstellingen (over het dagelijkse leven van vroeger en de Koreaanse tradities). Ik leer er dat de Koreanen eigenlijk afstammen van verschillende Mongoolse stammen die ongeveer 4.000 jaar v.C. vanuit Siberië en Mantsjoerij naar het Koreaans schiereiland migreerden. Om uiteindelijk te evolueren tot een homogene bevolkingsgroep met unieke eigenschappen en culturele gebruiken én verschillend van hun Japanse en Chinese buren.
Na twee uur ronddolen in het museum krijgen we honger. We zakken af naar Insadong, dé shoppingbuurt (http://english.visitkorea.or. kr/enu/ATR/SI_EN_3_1_1_1.jsp? cid=264354) waar we aan tafel schuiven voor Budae Jjigae (https://www.maangchi.com/ recipe/budae-jjigae). Budae Jjigae is letterlijk legerbasisstoofpot. Het is een soort van dikke soep uit de tijd van vlak na de Koreaanse oorlog. De soep werd in de stad Uijeongbu ‘uitgevonden’ op basis van wat er nog aan blikvoer beschikbaar was in de depots van het Amerikaanse leger. Het originele recept is oa met (frankfurter)worsten, corned beef en gebakken bonen uit blik. Vandaag bestaan hier verschillende variaties op. Ik at de basisversie met worst, spam (= ham uit blik,https://en.wikipedia.org/wiki/ Spam_(food) en gebakken bonen. Vandaag de dag gaan er ook rode peperpasta, ansjovis, kimchi en noedels in. Er bestaan zelfs versies waarbij er mozarello en rijstwafels in de soep gaan. De soep wordt ook wel eens ‘Johnson-soep’ genoemd (naar de Amerikaanse president Lyndon B. Johnson, die naar het schijnt een fan was). Eigenlijk is het een pittige overschotjesssoep. Perfect om de koude dagen in Seoul door te komen.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiStGu5wu6QzuOGmnD0XTPLmLzw2ffweCDv-kA53GkvMDf7m3cZ5edC2NiLcgD1RM4lNS947cnimKhHpA2BsgPHZoR7_QNTdUFc1HoEEjkWnTdrG00ASK5z1-FTqXsrKIehazJnkpcsgevB/s200/KT2.jpg)
Vandaag ga ik na de les naar goede gewoonte met de Canadese Katherine in een koffieshop studeren. Als verdiende ontspanning gaan we nadien nog naar National Folk Museum of Korea(http://english.visitkorea.or.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgTpn-AiiGoBNgoy-BYE5mTrhQqD4qVQRfr2e0xfexxoeV7RduRRBbzbSleZVb9iKLu6SXfl3Mj-4VqP5oZwx-0SaMX6RELLGYvzHDzDH9ZwM6PI2eSFASjAyw3MDcsZgyL6XNcuCoHnyo4/s200/KT5.jpg)
Reacties
Een reactie posten